Kategoria: Zwierzęta hodowlane COFNIJ

Mangalica

MANGALICA

 

 

 

Mangalica

Mangalica to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIXw.

Jest to świnia pastwiskowa wełnista.

 

Jej cechą charakterystyczną jest posiadanie gęstego i kędzierzawego futra o czarnym,

białym lub brązowym umaszczeniu. Dorosła mangalica dorasta do ok 200kg.

 

Jest to rasa bardzo odporna na warunki atmosferyczne. Przez cały rok może być utrzymywana poza budynkiem inwentarskim, wystarczy jej niewielkie zadeszenie. Mangalica jest mało wybredna w jedzeniu, karmiona jest zielonką, warzywami oraz resztkami z gospodarstwa domowego.

 

Jej mięso jest bardzo delikatne o ciemnym zabarwieniu z dużą ilością słoniny (ok 70%). Mimo że mięso mangalicy zawiera dużą ilość tłuszczu, to jest on zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnej wieprzowiny, gdyż  jego skład zbliżony jest do tłuszczu roślinnego- zawiera więcej kwasów tłuszczowych Omega 3 z małą ilością cholesterolu.

 

Mięso mangalicy uznawane jest za szlacheckie i eleganckie- perłą wśród mięs wieprzowych z których produkowane są delikatesowe wędliny- "jadalne" dziedzictwo narodowe Wegier.



Załaczniki: