DRÓB
W naszym gospodarstwie zajmyjemy się też chowem drobiu, głównie gęsią, kaczką, kurą nioską.
GĘŚ-Biała Kałudzka
KACZKA-prowadzimy chów kaczki MULARD
Jest to mieszaniec po kaczorze piżmowym z kaczką pekin, nadający się znakomicie do produkcji sztuk rzeźnych typu brojler. Mięso takich mieszańców jest bardzo smaczne i w niewielkim stopniu otłuszczone.
KURA NIOSKA- Żółtonóżka kuropiotwana
Jest najlżejszą kurą typu ogólnoużytkowego. Rasa ta została wytworzona do chowu systemem ekstensywnym. Charakteryzuje ją ruchliwość i doskonała zdolność do wykorzystywania paszy na naturalnych żerowiskach. Żółtonóżke kuropiatwaną charakteryzuje duży dymorfizm płciowy pod względem upierzenia. Dorosły kogut waży 2,2kg, kura 1,8kg. W pierwszym roku produkcji znoszą nie wicej niż 160 jaj.
Drób jest karmiony tylko paszami naturalnymi, pochodzące z naszego gospodarstwa. Utrzymywany jest na wolnym wybiegu, gdzie ma możliwość korzystania z kąpieli słonecznych, grzebania w piasku czy skubania świeżej trawy.
Tak utrzymywany drób odznacza się bardzo dobrą jakością mięsa ( wysokimi walorami smakowymi oraz wysoką jakością ).
Kury dają bardzo dobrej jakości jajka, które są nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Copyright by EKORĘBKOWO. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i powielanie bez zgody autora- zabronione!